Перперикон

5.00 / 3

Близо до Дяволския мост има открито тракийско светилище още от времето преди траките да се заселят по нашите земи. Тук е възможно да се търси връзката и с другото скално светилище – крепост Перперек ( Перперакион, Хиперперакион,Перперикон).

Крепостта Перперикон се намира на около 2 км южно от днешното село Горна крепост, североизточно от гр. Кърджали. Тя заема площ от 12 дка и е една от най-големите родопски крепости.

Тя заема цялата площ на плосък, каменист връх с надморска височина 735 м, доминиращ над околния терен, и явно е охранявала средновековен път. Река Перперешка опасва от три страни крепостта, но отстои на сравнително голямо разстояние от нея.

Баните-Вишнево-Гълъбово (Дяволския мост)-Ардино(Белите брези)-Кърджали(Язовира) - Скалното светилище – крепост Перперикон е част от туристическия маршрут, който ние предлагаме.

Има десетки легенди, откъде произлиза името Дяволския мост. Според д-р Бориславов, една от легендите гласи, че в една от скалите личи Стъпката на Дявола. Друга гласи, че в моста е вградена сянката на млада невеста, носила храна на майстора, която скоро починала. Други легенди гласят, че там до моста стават страшни неща, тъй като той е отдалечен от населените места, а буйните води на р. Арда вдигат невероятен шум.

В района на Дяволския мост и на самия него е сниман част от българския филм “Време разделно” през 80-те години.